Nitrox Duiken proNRC

Een van de populairste specialties is de Nitrox duiken ofwel verrijkte lucht cursus. Duiken met verrijkte lucht (Nitrox) betekent veiliger en langer duiken dan dat u met lucht zou kunnen.

Onderwaterfotografie of wrakduiken maken, op vakantie in een tropisch paradijs of gewoon lekker een dagje uit op een duikstek in Nederland? Nitrox duiken betekent meer uit de duiken halen door meer tijd onder water te geven.

nitrox-duiken-pronrcEen rekenvoorbeeld:

Lucht 32% Nitrox 36% Nitrox
Diepte nultijd* nultijd* nultijd*
18 meter 56 min 95 min 125 min
22 meter 37 min 60 min 70 min
30 meter 20 min 30 min 35 min

*nultijd is de maximale duiktijd

Conclusie:
Een lagere blootstelling aan stikstof, een langere nultijd (duiktijd), herhalingsduiken zijn langer, u blijft ruimer binnen de grenzen.

Met verrijkte lucht ofwel Nitrox duiken betekent dus meer tijd onder water, maar u moet wel gebrevetteerd zijn als Nitrox duiker om de duikfles te mogen laten vullen met verrijkte lucht.

De Nitrox duiken cursus bestaat uit verschillende modulen:

  • theoriemodule
  • praktijkmodule

De theorie is bedoeld om de benodigde theoretische kennis te leren die nodig is om duiken met verrijkte lucht te plannen en organiseren. Er wordt gebruik gemaakt van duidelijke zelfstudie en herhalingsvragen om zo de kennis te leren beheersen. Het theoriegedeelte wordt tot slot afgesloten met een theorie-examen tijdens de cursus.

De praktijk is bedoeld om de procedures en vaardigheden toe te passen door het zelf te doen. U leert tijdens de cursus o.a. de inhoud van de duikfles te analyseren en duiken met verrijkte lucht te plannen door gebruik te maken van speciale tabellen en duikcomputers. De Nitrox cursus zelft bevat geen verplichte Nitrox duiken omdat er geen nieuwe onderwatervaardigheden worden overgedragen. U gaat dus tijdens de cursus zelf niet het zwembad of buitenwater in.


De ProNRC niveau I cursus is exclusief ontwikkeld voor het verhogen van de duikveiligheid bij gebruik van normale lucht duiktabellen. U duikt met een Nitrox mengsel van max. 32% zuurstof tot een diepte van max. 30 meter. Afhankelijk van de diepte kan hierdoor de verzadiging van stikstof verminderd worden met meer dan 50%. De problemen die hierdoor normaal ontstaan verminderen ook, met name decompressie ongevallen.

De ProNRC niveau II cursus combineert de twee voordelen van Nitrox. Afhankelijk van het duikprofiel kunt u kiezen voor het verhogen van de duikveiligheid of een langere nultijd (duiktijd). U duikt met een Nitrox mengsel van max. 40% zuurstof tot een diepte waar de partiële druk van zuurstof 1.4 bar is. U maakt hierbij gebruik van speciale Nitrox duiktabellen of duikcomputer.


Let wel, alle vaardigheden moeten dus worden beheerst volgens de geldende specialty standaards.

Voordat aan de cursus deelgenomen mag worden moet er worden voldaan aan de volgende punten:

  • Niveau I minimale leeftijd is 12 jaar bij aanvang specialty
  • Niveau II minimale leeftijd is 15 jaar bij aanvang specialty
  • Open Water of kwalificerend brevet van andere organisatie

Deze tijdelijke actie is ook leuk als verrassing of cadeau. Let op er zijn maar een beperkt aantal cursusdata en plaatsen beschikbaar.


Cursusoverzicht:
Inclusief: Complete ProNRC Nitrox theoriekit, brevettering.
Exclusief: Vervoer naar de cursuslocatie, eten (lunch) en drinken.
Startdatum: Start op diverse donderdagen en zondagen gedurende het gehele jaar (andere dagen op aanvraag).
Cursusduur: 1/2 dag.
Cursuslocatie: Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel op korte afstand van Tilburg, Eindhoven en Turnhout.
Cursusoverzicht: Theorie- en praktijkmodule Nitrox cursus.
Min. leeftijd: 12 jaar bij aanvang van de cursus (niveau I).
15 jaar bij aanvang van de cursus (niveau II).
Aanmelden: Via de website of telefonisch op 06-50961460 van 8:00 tot 20:00 uur.
Prijs: Vanaf € 89,-

U bent 12 jaar of ouder en wilt de PADI Nitrox duiken cursus volgen? Kijk ook eens naar de PADI Nitrox cursus (klik hier).

aanmelden